大山作品:億載金城公園景觀國際競圖

大山作品:億載金城公園景觀國際競圖 / 大山台南 規劃,建築設計,競圖

設計說明: 
新安平記憶:參天古道、凌波樹海、鳥瞰億載金城

設計課題:

都市脈絡:安平沿岸的失落空間、該區僅存的最大綠帶
天際線:區域內缺乏公共性地標,區內部分民用建築反較高
國家一級古蹟:人們知道億載金城很重要,但卻”感受”不到他的重要
造船廠:遷移與否與時程的未知數
紅樹林:遊客增加後的生態衝擊

設計概念:

億載金城的美與價值,不在人的視角。我們需要爬到樹頂觀看,或許也要潛入水裡面瞧瞧。”打開”億載金城,用新的視野檢視安平古戰場

都市:扭轉都市軸線,解除現地的邊垂感,延伸安平臨海活動,創造新安平空間記憶
建築:是建築非建築,有機造型概念,避免古蹟壓迫感
活動:億載金城需要重新被開放,賦予新的戰場生命;提供觀者不同的空間體驗
生態:減少環境衝擊,紅樹林區避免過多的人造物 

設計策略:
Design Strategy:

基地北側之永華路向南偏移,避開不確定拆除的造船廠,使永華路直通海岸,並將北移後的德陽艦作為端景
Yonghua road which is in the north of the site turn towards south skew, avoid the shipyard which is not sure to move out. It will make yonghua road lead directly to the seacoast and make Deyang Warship, which will be moved to the north, as the visual focus of yonghua road.

基地北側新增的三角公園,可減少基地北側民居的量體衝擊。
Newly-increased triangular park in the north of the site will decrease the visual impact of the privately higher building in the north of the site.

拆除城門口前人造物,保持為淨空的綠地,以強化城區意向
Removing artificial thing in front of the castle’s gate and keeping for the green land of clearance will be able to strengthen the castle purpose

新增四座樹形結構於億載金城北側公園中,樹形結構可融合於整體景觀內,不致對億載金城造成壓迫感
Increasing four tree-like structure in the north of Eternal Golden Castle among the park, tree-like structure can blend with whole view, will not caused the sense of oppressing Eternal Golden Castle.

樹形結構頂端增設玻璃屋(樹屋),使遊客有機會鳥瞰億載金城,並漫步於現有林地的樹冠上,樹屋延伸至海邊,提供高處欣賞德陽艦的機會
Tree-like structure top will be set up a glass house (the tree house), make visitors have an opportunity to get a bird’s-eye view of Eternal Golden Castle, and stroll on existing tree crown in the park. The tree house extend to seacoast, offer visitors appreciate Deyang Warship.

半地下化的旅客中心及停車場,減少環境視覺衝擊
Half a underground passenger’s center and parking area , will reduce the environment visual impact.

擴大北側護城河,創造內部親水空間
Expand the moat of north side of Eternal Golden Castle to create the inside hydrophilic space.

億載金城城牆及練兵場,放置特鑄之銅人數百,重造古戰場;銅人亦為古蹟內展示之藝術品
Put hundred of copper soldier, the artistic work of copper, on castle wall and in the troop training’s field of Eternal Golden Castle , Rebuild the atmosphere of the ancient battlefield.

漁人碼頭商店街、沿岸棧道、臨海綠地,提供安平沿海地區多樣化的活動
The shop street of Fishermen’s Wharf, the plank road and green land beside the seacoast, offer Anping coastal area diversified activities.

億載金城南側紅樹林區,維持其原有生態環境,棧道採生態工法架高處理,避免生態衝擊
Mangrove mangrove on the southern side of Eternal Golden Castle should keep the original ecological environment , plank road that stand higher than the land is built in Ecotechnology to prevent the ecological impact.

美術館區因造船廠而留白,鄰近地區植樹綠化即可
Art Museum district will do nothing but plant trees because of shipyard.